Fasciatherapie, Ergontechnique®

Een behandeling op de fascia, 3-dimensionale bindweefselstructuur die een continu geheel vormt in het menselijk lichaam, d.m.v. manuele technieken en iastm (instrument assisted soft tissue management), in combinatie met actieve en/of passieve beweging.
Met gevarieerd bewegen, voldoende water te drinken en ontspanning houdt u uw fascia gezond
Gezonde fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.
Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij broos en hard. Wanneer een spons echter nat is en goed gehydrateerd, wordt hij veerkrachtig.

Wat is fascia?

Fascie is een drie dimensionale bindweefselstructuur die net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het is het deel van het menselijk bindweefsel waarin spanning kan worden opgebouwd en het doordringt en omringt alle organen, spieren, botten en zenuwvezels.

Diverse onderzoeken wijze uit dat de fascie een belangrijke en wellicht cruciale rol speelt bij verschillende functies in het lichaam, op neurologische systemen, lichaamswaarneming, krachtoverdracht, springkracht, wondgenezing etc.

Er zijn diverse stromingen, therapieen en methodieken die een goed onderbouwde aanpak beschrijven. Belangrijke wetenschappers in deze zijn:
Carla en Antonio Stecco (prof. anatomie), Thomas Myers, Robert Schleipp (psycholoog, bioloog, fasciaspecialist). ‘Door stretchen, zowel actief als passief wordt de fascia soepeler. Ontstekingsstoffen nemen af en het weefsel wordt hierdoor gereinigd. Hyaluronzuur is het smeermiddel van ons bindweefsel’. bron: fasciarelease opleiding triggerpointcoach®

De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. Een innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning, maar stress kan echter de spanning van onze fascia verhogen. We mogen dus gerust stellen dat de fascia de verbinding vormt tussen lichaam en psyche. Fasciaverklevingen en te weinig fasciabeweging zijn een mogelijke oorzaak voor de daling van onze coördinatieve vaardigheden en kunnen vele klachten veroorzaken. Op deze manier zou je kunnen stellen dat dit bindweefsel een zeer stress-gevoelig weefsel is dat bij overbelasting, fysiek en/of psychisch, zijn natuurlijke veerkracht en vermogen om naar een evenwicht terug te keren kan verliezen.

Er zijn 3 lagen fascia: onderhuidse fascia, diepliggende fascia, en verbindende fascia.

1. De onderhuidse fascia (superficial fascia) heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten.

2. De diepe fascia (deep fascia) ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascia. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascia, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op.

3. De verbindende fascia ligt tussen de diepliggende fascia en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.

Technieken om de fascia te releasen: iastm (instrument assisted soft tissue management), cups, manueel in combinatie met actieve/passieve beweging. Goed watermanagement in het lichaam, beweging en ontspanning dragen hier bij.

Praktijk Borninkhof

  • Contact/E-mail
  • Kastanjestraat 26
  • 5492 EZ
  • Meierijstad (St.-Oedenrode)
  • 06-51318133

Vertaal de website

Praktijkregelement Disclaimer Privacyregelement Klacht en tuchtrecht

Praktijk Borninkhof || Adres: Kastanjestraat 26 5492 EZ Sint-Oedenrode || KvK nummer: 17157806

We gebruiken Cookies op onze website om het gebruikersgemak van de website continu te verbeteren. Meer lezen